Van Beuningenstraat: bewoner van toen
'Overal die kelere-nonnen'
Ik vond het heel erg dat we weg gingen
Willem Jansens (1925) is in de Van Beuningenstraat geboren. Hij woonde hier met zijn ouders en zeven jaar oudere broer Adriaan. “Wat ik me vooral herinner van mijn kinderjaren in deze straat zijn de nonnen, overal die kelere-nonnen. En vraag me niet waarom, maar ze hadden een hekel aan kinderen. En dan vooral aan kleine jongetjes. Door die vrouwen zet ik geen voet meer in de kerk.”
“Op het Van Beuningenplein stonden allemaal wilgenbomen. Die zaten vol met insecten. Wij haalden de insecten van de takken en deden die in een potje. Dat potje nam ik dan mee naar huis en zette het daar naast mijn bed. Heel stoer vond ik dat.”
Recept voor grootmoeders zuurkool
Wintervoorraad zuurkool
Willem was een jaar of zeven toen hij verhuisde naar de Indische buurt. “Ik herinner me nog goed dat ik het erg jammer vond dat we weggingen. Ik had veel vriendjes in de straat. En in het huis kon je goed verstoppertje spelen. Bij iedere woning hoorde een zolder. Daar kwam ik graag. Ik herinner me ineens weer dat er op onze zolderkamer een vat met zuurkool stond. Mijn moeder deed daar ladingen zout bij. Vervolgens ging daar een plank op met een grote kei van de straat, zodat de zuurkool goed geplet werd. De zuurkool was onze wintervoorraad groente. In de winter was de groente duur, zo zei mijn moeder altijd.”
Een dorpse buurt
Willems vader was aluminiumlasser bij Fokker in Amsterdam-Noord. “Mijn moeder komt uit Den Helder, uit een echt vissersgezin. Mijn ouders hebben elkaar op de kermis in Den Helder ontmoet. Mijn vader zat in zijn diensttijd bij de marine.” Het stel trouwde en ging in Amsterdam aan de Admiraal de Ruyterweg wonen. Willems moeder had het daar niet haar zin. “In 1920 verhuisden ze naar de Van Beuningenstraat. Daar was het een stuk dorpser en voelde zij zich meer thuis.”
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.