Interview: gebiedsmakelaar in Hoogoord Paul Chin
Van klacht naar gedicht
Paul Chin (hier op bezoek bij Hoogoord-bewoner Ruud van der Linden) is gebiedsmakelaar van de gemeente in de H-buurt. Hij kent veel mensen in Hoogoord. En veel mensen kennen hem. “Bewoners houden me goed op de hoogte.”
“Twee jaar geleden kwam ik in gesprek met een dame van begin 80 uit Hoogoord. Ze was te voet op weg naar buurthuis Anansi in de D-buurt. Voor haar wekelijke beweegsessie. Ze begon tegenover mij over het buurthuis in Hofgeest, de flat naast Hoogoord. De gemeente heeft dat jaren geleden gesloten.
Nu was ze zelf nog fit genoeg om naar Anansi te gaan. Maar voor veel ouderen was dat toch te ver. Of ik daar niet wat aan kon doen? Helaas lukt het mij niet in mijn eentje om een buurthuis te heropenen.”
Samen aanpakken
“Als gebiedsmakelaar ben ik het aanspreekpunt voor bewoners en mensen die hier werken. Willen zij bijvoorbeeld iets verbeterd zien in de buurt, dan kijk ik samen met hen hoe we dat kunnen aanpakken. Ook kan ik meehelpen zoeken naar de juiste mensen binnen de gemeente en andere instanties, die ze daarbij nodig hebben.”
Wereld op zich
“Wat Hoogoord zo bijzonder maakt? Dit was de eerste opgeleverde flat in de Bijlmer. Maar ook de eerste die is vernieuwd. En hoe het komt weet ik niet, maar uit geen enkele andere Bijlmerflat ken ik zoveel bewoners als uit Hoogoord.
Met zoveel verschillende mensen is het echt een wereld op zich. Er zijn heel actieve bewoners en ze houden me goed op de hoogte van wat er allemaal speelt.”
'Dit was de eerste opgeleverde flat
in de Bijlmer'
Nieuw jaarlijks evenement
“De dame van begin 80 heb ik geen heropend buurthuis kunnen bieden. Wel heb ik haar betrokken bij een project om senioren meer te laten bewegen. Bovendien vormde ze de inspiratie voor een jaarlijks evenement. Hier presenteren alle sportaanbieders voor senioren zich.”
Gedicht
“Tot slot was deze mevrouw ook de inspiratie om een cursus op te zetten waar je bijeenkomsten leert organiseren waar deelnemers op een ontspannen manier kunnen bewegen. Tijdens de uitreiking van de eerste certificaten droeg zij een gedicht voor. Dat is mooi, toch? Wat begon met een klacht, eindigde met een gedicht.”
Hoe zorgt rochdale voor kwetsbare huurders?
'Hoogoord is een wereld op zich'
Steeds meer kwetsbare mensen
In Amsterdam-Zuidoost wonen relatief veel kwetsbare mensen. Er heerst hier meer dan elders in de stad armoede. Ook spelen er psychiatrische en verslavingsproblemen. Samen met onder andere de gemeente, het Leger des Heils en HVO Querido probeert Rochdale hierin van betekenis te zijn en dat te doen wat nodig is in deze buurt.
In de H-buurt in de Bijlmermeer woont een vrouw, samen met haar kinderen, in een van de hoogbouwflats. In eerste instantie veroorzaakte ze veel geluidsoverlast voor haar buren. Ze intimideerde hen, maakte troep op het balkon en haar hond deed overal in de flat zijn behoefte.
“Een echt hoofdpijndossier”, zo typeert medewerker sociaal beheer Marloes Leidelmeyer deze kwestie. “Het was ontzettend lastig om contact met haar te krijgen. Gingen we langs, dan deed ze niet open.”
Begrip van buren
Mede dankzij een oplettende wijkbeheerder heeft Rochdale nu een goed contact met haar. “Het blijkt een vrouw met een geschiedenis te zijn”, aldus Marloes. “Ze heeft moeite om het hoofd boven water te houden en wil haar gezin koste wat kost beschermen tegen alles wat van buitenaf op haar afkomt.”
Inmiddels zijn we een jaar verder. Het gezin doet mee met de aanpak van de gemeente voor gezinnen met meerdere problemen. “Dat werkt goed. De vrouw werkt aan de aflossing van haar huurschuld, ze houdt haar balkon en huis schoon en het contact met de buren is verbeterd. Er is begrip gegroeid voor haar situatie.”
Contact is de sleutel
Deze situatie is een goed voorbeeld van de kracht van aandacht. “Zolang iemand zich anoniem kan voelen, kunnen problemen zich makkelijk opstapelen”, is de ervaring van Marloes. “Maar als je contact maakt met diegene en je wint het vertrouwen, dan kun je de dingen veranderen.”
Meer kwetsbare huurders
Het aantal kwetsbare mensen dat zelfstandig woont is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Eerst woonden deze mensen ‘beschermd’ tussen de muren van een woonvoorziening.
Tegenwoordig wonen zij, als het kan, zelfstandig. Ze krijgen de zorg die ze nodig hebben in hun eigen woning. Dit sluit aan op de wens van de overheid om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Vaak wonen deze mensen in een woning van een woningcorporatie.
Samenwerken met zorgaanbieders
Mensen die niet meer ‘beschermd’ hoeven te wonen, krijgen voorrang bij het zoeken naar een woning. In de praktijk betekent dit dat zo’n 30 tot 40 procent van de vrijgekomen woningen aan deze mensen wordt toegewezen. Hierdoor wonen in sommige buurten relatief veel mensen die extra aandacht nodig hebben.
“Daarom is het heel belangrijk voor ons om samen te werken met zorg- en welzijnsaanbieders en de gemeente”, zegt Henrike Klok. Als roerganger huisvesting kwetsbare groepen heeft zij voor Rochdale in beeld gebracht wat wij als verhuurder hierin kunnen betekenen. En hoe we dat kunnen organiseren. Zelf, maar vooral samen met partners in de buurt.
Gevoel van verantwoordelijkheid
“Mijn collega’s maken zich regelmatig zorgen om onze huurders of krijgen met problemen van onze huurders te maken. Het is niet onze taak om die problemen op te lossen. Maar we voelen ons wel verantwoordelijk voor onze huurders én voor de buurt.
We willen dus graag dat wat we kúnnen doen ook daadwerkelijk doen. Bijvoorbeeld door die mensen met de juiste hulpverleners in contact te brengen. En door zelf samen te werken met die instanties in buurtnetwerken. Samen met zorgaanbieders proberen we hun cliënten de juiste woning te bieden.
Daarbij houden we rekening met wat goed is voor die persoon én wat de draagkracht is van een buurt. En als wij weten dat een nieuwe huurder bijvoorbeeld begeleiding krijgt van het Leger des Heils of de Volksbond, dan kan onze wijkbeheerder ook een oogje in het zeil houden.
Zo werken we samen met de zorgaanbieder voor deze huurder. Én voor de buren.”
Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare groepen, en sociaal beheerder Marloes Leidelmeyer