Parool-journalist zoekt de waarheid

De eerste Bijlmer-bewoner

Wie was nou toch de eerste bewoner van de Bijlmer? Parool-verslaggever Patrick Meershoek ging op onderzoek uit en kwam tot een verrassende ontdekking.

Mijn zoektocht naar de eerste bewoner van de Bijlmermeer eindigt in een bovenwoning in Buitenveldert. Ik druk op de bel in de wetenschap dat er binnen enkele minuten een einde komt aan een zoektocht die - pruttelend op een pitje - jaren heeft geduurd. Wie kreeg vijftig jaar geleden nou echt als eerste de sleutels overhandigd van een gloednieuwe flat in de gloednieuwe Bijlmer?

Meisje van 82

Het doel van mijn zoektocht heet Mona Obbes, een meisje van 82 dat in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw op schaatsen de show stal in de populaire revue Holiday on ice. In de woonkamer hangen zwart-witfoto's aan de muur van een prachtig blond meisje met veren op haar hoofd. Ik heb zelf zwakke enkels, maar kijk toch wat jaloers naar de sneeuwman die haar naar mijn smaak iets te stevig vasthoudt op het ijs.

Vergeeld knipsel

Ter zake: na haar afscheid van de revue, die haar met haar gezin over de hele wereld voerde, streek ze in 1968 neer in de Bijlmermeer in aanbouw. Ik vond een vergeeld knipsel uit oktober waarin het gezin wordt genoemd als de eerste bewoners van de eerste opgeleverde flat: Hoogoord. In de eerste week van november namen ze hun intrek in een heerlijk licht vierkamerappartement dat eerder was gebruikt als modelwoning.

De eerste bewoners arriveren in Hoogoord.

Nog een eerste bewoner

Als het in de krant staat, dan is het zo. Maar het merkwaardige feit doet zich voor dat op 25 november het echtpaar Copray in het bijzijn van de opgetrommelde pers door woningbouw­vereniging en gemeente als 'eerste bewoners van Hoogoord' in het zonnetje worden gezet. Het gezin wordt toegesproken door de wethouder en krijgt de sleutels, een wasmachine en, mooier nog, een kwartaalabonnement op deze krant.

Circus

Hoe kan dat? Mevrouw Obbes weet het niet. Ze kan zich vaag iets herinneren van het circus voor de deur, maar heeft zich er verder nooit druk om gemaakt. Het gezin vertrok toen vier jaar later de eerste vuilniszakken van 10 hoog naar beneden kwamen zeilen, maar mevrouw Obbes vertelt liever over hoe heerlijk ze het had in die uitgestrekte zandbak in de polder.

'Als het in

de krant staat,

dan is het zo'

Katholiek plaatje

In een ander knipsel vind ik de verklaring. De woningen in Hoogoord werden verhuurd door een katholieke woningbouwvereniging. De eerste sleutels werden overhandigd door een katholieke wethouder. Anders dan de echte eerste bewoners was het 8-koppige gezin Copray van katholieke huize. Zij pasten het beste in het plaatje dat moest worden geschilderd.

De modelwoning in Hoogoord in juni 1968.

Vlag planten

Uitgerekend in het prilste begin van de Bijlmer - die nieuwe stad van de toekomst die moest afrekenen met alle bestaande structuren - hadden kerk en politiek het klaarblijkelijk niet kunnen laten om nog snel even hun vlag te planten: nieuwe tijden of niet, de geschiedenis is van ons.

Patrick Meershoek is verslaggever bij het Parool. De Bijlmer is al jaren 1 van zijn specialisaties.

'Een prachtig

blond meisje met veren op haar hoofd'