Hoe het begon
Nieuw tuindorp
In 1949 begon de bouw van het Tuindorp Frankendael in de Amsterdamse Watergraafsmeer.
Het tuindorp ligt tussen de Gooiseweg, de Hugo de Vrieslaan, de Middenweg en de Kruislaan.
De eerste hoven in hun soort
Niet alleen de witte huizen maken Jeruzalem zo bijzonder. Nog unieker was de L-vorm van de bouwblokken. Die werden zo geplaatst, dat er ruimte voor hoven ontstond. Die hoven waren de eerste in hun soort in Nederland.
Ze geven de buurt een ruimtelijk en groen karakter. En misschien ontstond juist daardoor het dorpse gevoel.
En we noemen het: Jeruzalem
In een groot deel van Tuindorp Frankendael werden lage witte huizen met platte daken gebouwd. Die riepen oosterse associaties op. Dat is de reden waarom de nieuwe wijk al snel de bijnaam Jeruzalem kreeg.
Laagbouw en veel groen
Voordat het tuindorp gebouwd werd, was het een polder. Na de Tweede Wereldoorlog was er een enorm tekort aan woningen. De polder bood ruimte aan een aantal wijken met vooral laagbouw. Er werd bewust voor gekozen om het vele groen te behouden. Tuindorp Frankendael was klaar in 1954.
Tijdelijk duurt al ruim 65 jaar
De witte huizen in Jeruzalem hebben twee woonlagen. Deze zogeheten duplexwoningen werden in een boven- en benedenwoning gesplitst.
Het was de bedoeling dat deze splitsing tijdelijk was: na een jaar of tien zou de woningnood zijn opgelost. Maar na ruim 65 jaar zijn de meeste boven- en benedenwoningen nog steeds niet samengevoegd.